WEEKENDS IN THE KITCHEN: Френско пиле с булгур и зеленчуци

 

WEEKENDS IN THE KITCHEN: Френско пиле с булгур и зеленчуци

Отново в началото на лятото и градината започва да се пълни с плодове и зеленчуци. Толкова, колкото съм засадила и още толкова, колкото Вселената иска да ни подари. Всеки ден събираме пресен лук и чесън, пресен грах, манголд, кейл, череши, ягоди, вишни и голямо разнообразие от пресни подправки и билки.

Виж още летни предложения:

СИРОП ОТ БЪЗ И РЕВЕН

Рецепта за Френско пиле с булгур и зеленчуци може и да сте срещали не веднъж, но тайната на тази рецепта не е нито в пилето, нито в булгура. Не казвам, че качеството на продуктите няма значение, напротив има и то голямо. За това избираме винаги френско пиле от магазина. Тайната е в зеленчуците и най-вече в подправките. Особено ако си ги отгледали сами. 

В тази рецепта звездата е монарда. Това е многогодишно растение от семейството на ментата, използва се като прясна подправка, която отскоро отглеждам в градината. Листата ѝ наподобяват тези на маточината, но са тъмно зелени, мъхести и леко заострени на върха. Ароматът на монардата е този, който ме накара да засадя в собствената си градина и да измислям подходящи рецепти за нея. Богат и наситен, дължащ се на етеричните масла в листата. Първоначално може да я сбъркате с риган, но после вкусът на прясната монарда наподобява на мащерка, леко на лимонова кора (някой твърдя, че има вкус на бергамот, но аз не съм опитвала и за това го определям като лимон) и свежестта на ментата. Много сложен аромат, а приложен в ястия придава необикновен вкус.




Френско пиле с булгур и зеленчуци

необходими продукти за 4 порции 

2 броя обезкостен пилешки бут

3-4 с.л. зехтин

1 глава лук

1 средно голям морков

1 стрък селъри

1 малка чушка/ пипер

1 ч.ч. пресен грах (може и замразен)

1 голяма връзка пресен манголд (може да замените със спанак или лапад)

2 стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън, ако нямате заменете с 2-3 скилидки чесън

1 ч.ч. булгур, може да замените с ориз или с паста орзо (съобразете времето за готвене)

1 кен домати на кубчета

1с.л. доматена паста

1л. пилешки бульон

Подправки: прясно смлян черен пипер, сол на вкус, прясно настъргано индийско орехче, пушен червен пипер, кимион, пресен сибирски лук, 4-5 листа прясна монарда. Точни грамажи не искам да препоръчвам, тъй като всеки вкус е различен. Вие ще си изберете коя от подправките да използвате повече и коя по-малко. Ако имате възможност не пропускайте монардата.


Започнете с пилето, нарежете бутчетата на приблизително еднакви парчета. Премахнете кожата, жилите и костите (ако има такива). В дълбок тиган загрейте мазнината и запържете парчетата пилешко месо от двете страни до леко златисто. Извадете пилето в чиния и заделете на страна.

Почистете зеленчуците и нарежете на кубчета. В тигана с мазнината от пилето задушете лука, чесъна, моркова и ситно нарязания стрък селъри. След като омекнат достатъчно добавете нарязаната пиперка, доматите на кубчета и доматената паста. Оставете за около 2-3 минути зеленчуците да къкрят. Следва булгура, ако не разполагате или по някаква причина не харесвате булгур, заменете го с ориз или паста орзо. Задушете за още 2-3 минути. Прибавете към всичко това пилешкото месо и залейте с пилешки бульон. Оставете яхнията да се готви под капак, а през това време накълцайте манголда ( заменете според сезона с пресен лапад или спанак). Сега е момента да добавите пресният грах и манголда. Готвенето продължава до сваряването на булгура. Подправете с изброените подправки, като запазите известно количество ситно нарязан сибирски лук за поднасяне.







Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like