WEEKENDS IN THE KITCHEN: Лакто ферментация на червено цвекло

 

Когато си отгледаш свръх продукция е редно да я употребиш или споделиш. Част от зеленчуците и плодовете споделям със съседи и приятели, друга част затварям за зимата под всякаква форма. Както и преди съм споделяла, обичам дивата ферментация. Точно за това отглеждам възможно най-много зеленчуци подходящи за ферментиране. Цвеклото е едно от любимите ми и го правя в няколко варианта. Споделям ви съвсем простичка рецепта за дива ферментация, ако ви е интересно, ще споделя и други начини за запазване на червено цвекло за зимата. 
Дръжките от цвеклото по същият начин затворих с вода и сол, без ги режа на малки парчета (виж последната снимка).

Необходими продукти:

1 брой средно голяма глава червено цвекло

1с.л. едра морска сол (използвах едра сол от Месолонги)

800 мл. вода (ползвам изворна, чешмяната не става за пиене в нашето село)

15-20 зърна синапено семе

буркан с вместимост около 940мл. с капак за ферментация (находка от Кауфланд)





Цвеклото се измива добре, обелва се и се нарязва в желаната форма. Аз нарязах парчетата на ивички, за да ми е по- удобно, да гарнирам салати с тях. Солта се изсипва в съд и към нея се добавя водата. Разбърква се добре, така че да се разтопи солта. На дъното на буркана се слагат синапените зърна, но вие може да ползвате черен пипер, кимион, кардамон, бахар... всичко, което ви харесва. Нарязаното цвекло се подрежда в буркана и се залива със соления разтвор. Бурканът се затваря с капак за ферментация, така че при протичане на процеса газовете да се извеждат навън. 

Оставя се на топло за 7 до 10 дни, като се проверява киселинността на цвеклото. Още на следващият ден ще се появят мехурчрта, което показва, че ферментацията е стартирала. Ако помещението, в което сте поставили буркана с цвекло е прекалено топло, времето за ферментация значително се скъсява. Съвета ми е да проверявате след третият ден, ако цвеклото е достатъчно кисело за вашият вкус е време да го приберете в хладилник с което спирате процеса на ферментация. Същото важи и ако усетите, че зеленчука омеква прекалено бързо, отново пресечете процеса, като поставите съда на хладно място или добавите още сол. 

Настъпва момнета на консумация. Вие решете дали да комбиниране в салати или да си го употребявате като гарнитура към меса и риби. 













Коментари

Търсене в блога

You Might Also Like